Ίδρυση εταιρείας σε Ρουμανία ή Κύπρος; Ποια χώρα συμφέρει περισσότερο και γιατί.

Μέσα από αυτό το κείμενο , η εταιρεία Localit Consulting και οι συνεργάτες της προσπαθούν να σας βοηθήσουν να δείτε τις διαφορές μεταξύ των 2 χωρών ως προς το θέμα της ίδρυσης εταιρείας με σκοπό τις επιχειρηματικές σας δραστηριότητες και την ανάπτυξη τους.

Είναι δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια πολλοί επιχειρηματίες και ειδικότερα Έλληνες χρησιμοποιούν τις 2 χώρες για την ανάπτυξη ή έναρξη των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν στο επιχειρείν. Φυσικά η χαμηλή φορολογία δεν είναι πάντα το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή αλλά και για τον εν γένει σωστό φορολογικό σχεδιασμό.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να διακρίνει ποια χώρα είναι πιο ελκυστική επιχειρηματικά και να μπει στην ουσία των θεμάτων και της όλης διαδικασίας έναρξης αλλά και λειτουργία μιας επιχείρησης.

Φορολογία Εταιρείας

Στην Κύπρο οι εταιρείες Φορολογούνται με 12.5% εταιρικό φόρο στην καθαρή κερδοφορία της εκάστοτε χρονιάς.

Σε αντίθεση, στην Ρουμανία οι εταιρείες φορολογούνται διαφορετικά καθώς δεν φορολογούνται με βάση την κερδοφορία τους αλλά τον τζίρο / εισοδήματά τους.
Φορολόγηση Ρουμανικών εταιρειών από 01.01.2024

Έσοδα / Τζίρος 1 έως 60.000 Ευρώ
• Μία μικρή εταιρεία φορολογείται με φόρο 1% επί των εσόδων, αν έχει υπάλληλο. Αυτή η φορολογία ισχύει για έσοδα από 1 έως 60.000 Ευρώ.
• Αν δεν έχει υπάλληλο φορολογείται με 16% επί των κερδών.
Έσοδα / Τζίρος 60,001 έως 500.000 Ευρώ
• Για έσοδα από 60.001 έως 500.000 Ευρώ η εταιρεία (που έχει υπάλληλο) φορολογείται με 3% επί των εσόδων της.
• Αν δεν έχει υπάλληλο φορολογείται με 16% επί των κερδών.
Προγραμματιστές πληροφορικής
• Εταιρεία που έχει ως αντικείμενο προγραμματιστές πληροφορικής κλπ, τότε ο φορος 3% ισχύει για έσοδα από 1 έως 500.000 Ευρώ.
• Αν δεν έχει υπάλληλο ή αν περάσει το όριο των 500.000 Ευρώ, φορολογείται με 16% επί των κερδών.

Συμπέρασμα: Τι πραγματικά συμβαίνει
Ποια εταιρεία φορολογείται χαμηλότερα; ή Κυπριακή ή Ρουμανική;

1) % Φορολογίας σαν απόλυτο ποσοστό.

Η Κύπρος σε φορολογεί στα κέρδη κάθε χρονιάς με σταθερό φορολογικό συντελεστή ενώ η Ρουμανία σε φορολογεί στον τζίρο ( ακαθάριστα έσοδα) ! Συνεπώς ανάλογα τον τζίρο όσο μεγαλώνει πληρώνεις και παραπάνω φόρο. Συνεπώς για έναν επιχειρηματία ή μια επιχείρηση η Ρουμανία δεν είναι ο κατάλληλος προορισμός καθώς δεν μπορεί να δικαιολογήσει έξοδα εταιρικά τα οποία πραγματοποιούνται για τους σκοπούς της εταιρείας και τα οποία πληρώνονται από την επιχείρηση. Άρα μια εταιρεία με μεγάλο τζίρο και χαμηλό ποσοστό κέρδους ή μικρής κερδοφορίας αξίζει να είναι στην Κύπρο. Βέβαια αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα ( μεγάλος τζίρος – μικρή κερδοφορία) καθώς ο κάθε επιχειρηματίας έχει τα δικά του δεδομένα τα οποία πρέπει να προσεγγίσουμε και να αναλύσουμε.

2) Κόστος Υπαλλήλου – Μισθοδοσίες

Η Ρουμανία σε αναγκάζει να έχεις τουλάχιστον ένα υπάλληλο για να μην φορολόγησε στο 16% επι των κερδών. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη / υποχρέωση στις Κυπριακές Εταιρείες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία στην Ρουμανία θα πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για την μισθοδοσία της , να έχει πιο ακριβό λογιστήριο λόγω των εξτρά εργασιών για τις μισθοδοτικές καταστάσεις αλλά και ο υπάλληλος να δηλώνει τα έσοδα από μισθωτή εργασία στην φορολογική του κατοικία, συνεπώς να φορολογείται πάλι. ( αυτό αναφέρεται ειδικά σε παραδείγματα όπου ο μέτοχος γίνεται και υπάλληλος της εταιρείας του με σκοπό να δικαιούται τον ευνοϊκό φορολογικό συντελεστη στην Ρουμανία)  .
Συνεπώς ανάγεται το συμπέρασμα πως η Κύπρος

3) Φορολογία Μερισμάτων – Φορολογία Μετόχου

Στην Ρουμανία ο φόρος μερίσματος είναι στο 8% ενώ στην Κύπρο ο φόρος μερισμάτων είναι 0%.
Επίσης μια σημαντικότερη διαφορά είναι ότι σύμφωνα με την σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης και την έκδοση του αντίστοιχου πιστοποιητικού μερισμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία , ο μέτοχος αν είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος , πληρώνει 0% φόρο μερίσματος και δηλώνει τα χρήματα του κανονικά στην φορολογική του δήλωση.
Συνεπώς καταλήγουμε ότι η Κύπρος είναι πιο συμφέρουσα επιλογή και στο συγκεκριμένο κομμάτι.

4) Άλλοι Παράμετροι

-Οι Κυπριακές εταιρείες διαθέτουν σύμφωνα με την γνώμη του κόσμου μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα σε διεθνές επίπεδο έναντι των Ρουμάνικων εταιρειών. ‘Εχουν περισσότερα χρόνια παρουσίας στο διεθνές επιχειρείν και είναι πιο ευέλικτες βάση και του δικαίου που διέπονται.

-Οι Κυπριακές εταιρείες δεν χρειάζονται διερμηνέα για τα έγγραφα τους σε σχέση με τις ρουμάνικες εταιρείες , συνεπώς δεν υπάρχουν και εξτρά κοστολόγια για τις μεταφράσεις των κειμένων αλλά και για την εν γένει επικοινωνία.

-Οι Κυπριακές εταιρείες δεν έχουν τέλος επιτηδεύματος , καθώς αυτό καταργήθηκε το 2024.

-Η Κύπρος διαθέτει σταθερό τραπεζικό σύστημα με ισχυρή κεφαλαιουχική επάρκεια.

-Η γλώσσα επικοινωνίας στη Κύπρο είναι τα Ελληνικά και τα Αγγλικά και η Ρουμάνικη γλώσσα στην Ρουμανία.

-Η Κύπρος χρησιμοποιεί ως επίσημο νόμισμα της το Ευρώ ενώ η Ρουμανία το Λέι.

Μέχρι τώρα σας περιγράψαμε κάποια από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβει γνώση ο υποψήφιος ενδιαφερόμενος για έναρξη εταιρείας στη Κύπρο ή στην Ρουμανία. Φυσικά υπάρχουν και πολλά ακόμα θέματα – παράμετροι που ισχύουν ανάλογα την φύση της δουλειάς και το αντικείμενο δραστηριότητας του εκάστοτε που επιλέγει την ίδρυση εταιρείας .
Κατά την άποψη μας , τα πλεονεκτήματα των Κυπριακών εταιρειών και η ασφάλεια που προσφέρει στους ιδιοκτήτες – μετόχους με δεδομένη την ευελιξία, σήμερα δίνουν σαφές προβάδισμα στην Κύπρο έναντι της Ρουμανίας για την ίδρυση εταιρείας.

Μπορείτε σήμερα να ορίσετε μια συνάντηση με την εταιρεία Localit Consulting με σκοπό να συζητήσουμε τις δικές ανάγκες για την έναρξη εταιρείας στη Κύπρο.


Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία Localit Consulting για να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις απορίες σας.

Στοιχεία επικοινωνίας

Τηλέφωνο : 1. 6982220765 2. 0035722030859

Email: info@localitco.com

Ή μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος πατώντας εδώ και άμεσα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μοχλό πίεσης και παρακίνησης στον οποιοδήποτε με σκοπό την αποφυγή των επιμέρους νόμων ανά κράτος και την αποφυγή ορθής φορολογικής πολιτικής . Αποτελούν μόνο συμβουλευτικά κείμενα – άρθρα για ενημέρωσή τους. O συγγραφέας αποποιείται ρητά κάθε ευθύνη έναντι οποιουδήποτε ατόμου , οντότητας ή εταιρείας που ενεργεί ή δεν ενεργεί σύμφωνα με το σύνολο ή μέρους του περιεχομένου αυτού του κειμένου. Συνεπώς δεν πρέπει να ενεργεί ή να βασίζεται στο θέμα ή τις πληροφορίες χωρίς να λάβει πρώτα συμβουλές από κατάλληλα και αρμόδια άτομα -επαγγελματίες σχετικά με την δραστηριότητα του και εν γένει οντότητα του.

Βρείτε μας
Ελλάδα: Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κύπρο: Λευκωσία
Δευτέρα - Παρασκευή: 09.00-17.00
Ακολοθήστε μας στα Social Media